Verhuren van uw vakantiewoning

Verhuur (tijdelijk) uw vakantiewoning

De redenen kunnen divers zijn: een extra bijdrage in de parkkosten, jammer dat uw woning zo lang leegstaat of uw vakantiewoning structureel een bron van inkomsten laten worden. Maar wie kan uw vakantiewoning verhuren?

 

 

                                                         Zelf verhuren 

 

 

 

                             Bekijk eerst in uw overeenkomst of dit mag.

Zelf een vakantiewoning verhuren kost veel tijd. U dient een eigen website met boekingssoftware te hebben, betalingen te kunnen afhandelen en vragen te kunnen beantwoorden. De meeste vakantiegangers sturen een verzoek naar meerdere woningen, dus een snelle reactie kan doorslaggevend zijn. Denk ook aan sleuteloverdracht, schoonmaak en onderhoud van uw recreatiewoning. Veelal als uw vakantiewoning op een park staat, dient u zoals vermeld voor verhuur toestemming te krijgen en betaalt u voor het gebruikmaken van ‘frontoffice’-dienstverlening ca. 25%.

 

 

                        "De praktijk is vaak: veel tijd kwijt

                         en tegenvallende omzetten"

 

 

                            

                             

                               

                                  Hoe verhoogt u de omzet in zes stappen: 

 

Stap 1:   Als u de woning verhuurt voor 6 personen, zorg dan voor 12-persoons servies en bestek, zodat de gast niet meteen de vaatwasser hoeft aan te zetten.

Stap 2:   De meeste gezinnen hebben nog jonge kinderen en wat doen deze tegenwoordig...? Precies!  Zorg voor een goede internetverbinding en entertainment in het huis. 

Stap 3:   Als de gasten naar buiten gaan en in de tuin willen zitten, kan datdan? Zorg voor voldoende stoelen, een tafel en/of een comfortabele loungeset.

Stap 4:   In de zomer willen gasten wellicht ook fietstochten ondernemen. Heeft u een berging of biedt u fietsen ter gebruik aan?

Stap 5:   Extra luxe voor uw gasten; denk eens aan een sauna of een open-/gashaard.

Stap 6:   Als de doelgroep uit gezinnen bestaat, richt de woning dan zo veel mogelijk kindvriendelijk in (stapelbed, babybedje, speelhoek, speelgoed).

 

 

 

                                                   "Wat bijna niemand doet en echt 

                                       het verschil maakt"

 

 

  • Extra profileren door middel van bijv. een persoonlijk verhaal en/of een omschrijving van het gebied.
  • Vertel wie u bent en waarom u deze woning heeft gekocht, waarom juist op deze plek, waarvan u zelf geniet in het vakantiehuis etc.
  • Benoem de grootte van het huis, het aantal slaapplekken en de voorzieningen.
  • Vergeet ook niet dat veel gasten erop uit trekken en graag willen weten welke bezienswaardigheden er in de buurt zijn.
  • Ook de parkfaciliteiten, de dichtstbijzijnde supermarkt, een goed restaurant en winkelmogelijkheden zijn belangrijke zaken om te vermelden.
  • Maak uw verhuurpagina overzichtelijk en zorg dat uw prijzen duidelijk vermeld zijn.

 

 

 

 

                                             Laten verhuren

Veel parken hebben afspraken gemaakt met verhuurorganisaties; deze staan vast in een overeenkomst. De verhuurorganisatie zorgt voor de ontvangst van de klanten, de service, het oplossen van mogelijke problemen en regelt de eindschoonmaak. Nog belangrijker: de organisatie regelt de verhuurovereenkomst en incasseert de betaling.

 

 

 

                                            Verhuren en belasting

Als u zelf gebruik maakt van de woning en daarnaast wenst te verhuren, dient u de woning minimaal 140 dagen per jaar voor verhuur aan te bieden als u de BTW op uw woning wenst terug te ontvangen. De opbrengsten vallen in box 3 en zijn dus vrij van inkomstenbelasting.

Houdt u er wel rekening mee dat in de verhuuropbrengsten 6% BTW zit, welke u wél moet afdragen. U kunt/mag deze BTW ook verrekenen met betaalde BTW op bijv. energie.

Voor een goede indicatie van verhuuropbrengsten leest u meer in ons artikel ‘Sparen, beleggen in aandelen of in recreatief onroerend goed’ (klik hier naar het artikel).

 

 

Relevante Onderwerpen

+ Goede Fotos
Meer weten of een persoonlijk advies?